Bedre ergonomi med lettere kanner

Lilleborg reduserer kannestørrelsen fra 25 til 20 liter for å forbedre ergonomien hos kunder.

I mange bransjer er tunge løft en kilde til problemer og slitasjeskader. I renholdsbransjen må operatør ofte flytte både maskiner, utstyr og kjemikalier. Mens maskiner som regel har hjul, må kanner løftes og bæres. Det har vært bransjestandard med 25-liters kanner i mange år. Disse kan med innhold veie opptil flere og tretti kilo, og er med andre ord tunge å håndtere.

Tryggere på jobb

For å forbedre ergonomien knyttet til håndtering av kanner, har Lilleborg valgt å redusere kannestørrelsen fra 25 til 20 liter. Det betyr at vektbelastningen også reduseres med ca. 20%. Lilleborg ser dette som et bærekraftstilak knyttet til FNS bærekraftsmål nummer 3: God helse. Dette målet er ett av 17 som Lilleborg har gjort til sine egne mål.

Frode Høybråten (bildet) er rådgiver i Lilleborgs EnduroPower team, og følger opp kunder i næringsmiddelindustrien. Han forklarer at den viktigste effekten ved å redusere kannestørrelsen er knyttet vekt.

-En kanne på opptil 32 kilo er egentlig for tung å bære i seg selv, men jeg har sett at noen bærer en kanne i hver hånd for å rette opp balansen. Da blir det over 60 kilo, og det er direkte uforsvarlig, sier han.

Høybråten presiserer at kannestørrelse også har betydning i forbindelse med sklifare.

-I næringsmiddelindustrien kan være glatt på gulvet på grunn av vann og fett. Både sannsynligheten for å skli og konsekvensen av et fall øker med tyngre kanner.

Endres fortløpende

De nye 20-litesreskannene tas fortløpende i bruk fra uke 3, og grossister og industrikunder orienteres månedlig om de konkrete endringene. Det er samme pris per kilo, dosering og korkstørrelse på kannene som før, men de skifter varenummer. Stigerør til 25 liters kanner kan derfor tilpasses 20 liters kanner uten hjelp av tekniker. (Se egen film om tilpasning av stigerør på lilleborg.no).

Arbeidshelse er aktuelt om dagen, og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har nylig iverksatt en informasjonskampanje knyttet til oppdatert regelverk for bedriftshelsetjenester (BHT). I den nye forskriften er det presisert at BHT skal omhandle arbeidshelse, og det er økt søkelys på risikomomenter ved den spesifikke arbeidssituasjonen.

-Kanner skal ofte til utilgjengelige steder. Opp trapper, til gesimser, og i gryter. Med lettere kanner er det enklere få dem med seg til ønsket sted. Det kan dessuten være en utfordring for mange å få tyngre kanner opp i kannestativ på veggen. Håndteringen blir nå enklere, avslutter Høybråten.

Skrevet av: Vivi Lindahl

Foto: Arkivfoto Lilleborg

Flere artikler

Scroll to Top