Sortering av plast er vi vant til, men det finnes mange typer plast som ikke bør blandes.
Camilla Bentzon er produktsjef for gulvpleie, romrenhold og rengjøringsverktøy i Lilleborg. Hun forklarer hvorfor produkter i Divermite doseringssystem får nye varenummer, og hvilke fordeler endringene gir.
Produktsjef Camilla Bentzon med tidligere refill til venstre, og den nye til høyre.
Bytter til monomaterial
– Vi endrer varenummer fordi vi tar i bruk en ny type refill. Endringen innebærer overgang til emballasje i monomatrial for en strømlinjeformet resirkulering av plasten. Det betyr at det er samme type plast i emballasjen. Før var den foliert, dvs flere lag med ulike type plast som man ikke kunne separere. Nå er emballasjen, korken og etiketten i samme materiale, nemlig polyetylen, sier Camilla.
Ifølge Camilla kan hele den tomme refillen da sendes sammen rett i plastsortering uten problem. Dersom en kork/kapsel for eksempel bestå av polypropylen mens resten er polyetylen, skal den skrus av før plastsortering. Krav om monomaterialer inngår i miljømerkingskriteriene for svanen og EU-blomsten.
– Hva med produktrester?
– Den nye refillen skal tømme seg helt, og kollapser når den er tom. Den blir da helt flatpakket og tar mindre plass, svarer Camilla
Mindre emballasje per bruksliter
Overgang til ny emballasje innebærer også at refillene endrer størrelse og forpakning. Størrelsen endres fra 1,5 l til 2 l per refill.
– De har blitt større for å få flere bruksløsninger per refill, det betyr mindre emballasje per liter hos kunden enn før, forklarer Camilla.
Rom/gulv: Fra 2 x 1,5 = 3 liter til 2 x 2 = 4 liter. Her får vi nå 0,5 l mer per enhet og 1 liter mer per samme antall i d-pak.
Kjøkken: Fra 4 x 1,5 = 6 liter til 3 x 2 = 6 liter. Her får vi også 0,5 l mer per enhet og sparer en refill per samme volum i d-pak
De nye refillene til Divermite-konsentratene er robuste og dryppfrie, slik at de er trygge å håndtere og trygge i bruk. Og de passer inn i de eksisterende dispenserne.
– Enklere sortering og økt resirkulering av plast inn i verdikjeden gjør at man generelt sett kan minke uttaket av jomfruelig plast. Denne endringen en ment som et lite bidrag, oppsummerer Camilla.