Nye maskiner tar over

Endelig er de her! Lilleborg lanserer nye, fleksible og lett-programmerbare roboter.

Vaskeroboten TASKI GS Ecobot 50P og robotstøvsugeren TASKI GS Ecobot 40 kommer på markedet 6. mars, med lanseringsarrangementer flere steder i landet. Vi vil presentere og vise robotene, samt en del av våre andre, nyere maskiner, sier kategorisjef Bjørn Espen Sundt i Lilleborg.

Produktsjef Nora Kristiane Gåskjenn, kategorisjef Bjørn Espen Sundt og salgskonsulent Symre Hagen i Lilleborg.

Enklere å bruke

– Hva er spesielt med disse robotene?
– De har kamera istedenfor sensor, noe som gjør dem mer presise. Det gir en nøyaktig navigasjon med sanntidsbilde. Maskinen ser ned til ledningstykkelse og unngår dermed å kjøre på ting som er i veien, forklarer Sundt.
Han sier at TASKI GS Ecobot har færre begrensinger med hensyn til vegger og areal enn andre roboter. Det er også mye enklere og raskere for operatør å «mappe» arealet enn før, og maskinen kan styres med app fra hvor som helst. At de har litiumbatterier, og dermed full fleksibilitet med tanke på lading mener Sundt er en stor fordel. Man kan klattlade uten å skade batteriene, og de har kort ladetid.

Produktsjef Nora Kristiane Gåskjenn i Lilleborg legger til at Taski GS Ecobot har dropsensor, som gjør at de ikke faller ned trapper, og at vaskeroboten leveres med Twisterpads som standard.

– Hva kan du si om den nye robotstøvsugeren?
– HEPA-filter er standard og den kan dekke 500-700 m2/t avhengig av kompleksitet og romtype. Den kan gå både på harde gulv, og på tepper gir valsebørsten sammenlignbar effekt som en teppebanker, sier Gåskjenn.

Ecobot resirkulerer vann og kan gjenvinnes

–  Hva er bakgrunnen for at Lilleborg lanserer en ny robot?
– Vi hadde stor suksess med vår forrige robot, som dessverre ble sanert av leverandøren. Årsaken var at de ikke hadde like stor suksess i andre deler av verden som vi hadde i Norge. Siden da har vi lett aktivt etter nye alternative roboter, og kom tidlig over denne fra Gausium. Samtidig inngikk vår samarbeidspartner Diversey en avtale med dem. Kombinasjonen av Gausium pluss Diverseys maskin- og bransjeekspertise er positivt. På toppen av dette kommer Lilleborgs erfaring, kompetanse og landsdekkende salgsapparat, noe vi ser på som en god pakke, forklarer Bjørn Sundt.

Robotteknologi har mange fordeler med tanke på ergonomi og HMS, ettersom den gjør den delen av jobben som er mest belastende og langvarig for renholder. Ifølge Sundt har TASKI GS Ecobot et filtreringssystem, som gjør at de kan gjenbruke vannet. De bruker heller ikke mer vann og rengjøringsmiddel enn de må, takket være god doseringskontroll under bruk. Både lys og varme kan være av når robotene jobber utenom kontor- eller åpningstid. Sundt og Gåskjenn mener de nye robotene er et godt valg også utfra et bærekraftperspektiv.

Fremoverlent marked i Norge

Norge er langt framme med tanke på roboter, det er et framoverlent marked. Interessen for teknologi er stor. Sundt mener vi kan sammenlikne det med hvordan Tesla veldig raskt ble populær i Norge.

– Vil roboter være en trussel for renholderes arbeidsplass?
– Et høyt kostnadsnivå gjør roboter relevant, og et robotisert renhold er kostnadseffektivt. Samtidig er det ikke en erstatning for renholdspersonale. Renholder får en samarbeidspartner i roboten og kan selv ta seg av andre oppgaver, noe som igjen betyr at byråer kan tilby flere tjenester til sine kunder, sier Sundt.

Symre Hagen er salgskonsulent i Lilleborg, og peker på at renholder for eksempel kan støvsuge under pulter og stoler, mens roboten tar de åpne arealene. Roboten egner seg til rutinearbeid, fordi den er konsistent. Den gjør samme jobb hver gang, og gir samme resultat.

Salgskonsulent Symre Hagen.

Gleder seg

I Lilleborgs kurssenter på Furuset er det to arrangementer per dag 7. og 9. mars, og Symre Hagen gleder seg til å ta imot kundene.

– Hvordan opplever du interessen fra kunder?
– De venter på nye roboter fra oss fordi vi er en seriøs aktør, og har godt rennomme fra de forrige robotene vi leverte fra 2017 og framover. Det er 70-80 stykker som ruller og går der ute. Det er generelt stor interesse for roboter, og firmaer oppfatter teknologien som framtidsrettet

Den erfarne salgskonsulenten forklarer at de nye robotene går tett på vegg og andre objekter. De er både mindre enn de forrige, og enklere å håndtere. Hun mener de dermed også lettere blir akseptert som en del av miljøet de skal jobbe i.

Les mer om:

Taski GS Ecobot 40
Taski GS Ecobot 50P

Skrevet av: Vivi Lindahl

Foto: Vivi Lindahl

Flere artikler

Scroll to Top