Vask av benk

Renhold på serveringssted

God håndhygiene er det beste virkemiddelet vi har mot smitte i hverdagen! De som arbeider på kjøkkenet er ikke alltid like synlige for gjestene, men her må personlig hygiene stå i fokus.

Rent tøy

Arbeidsdagen skal starte med rent tøy som iføres på arbeidsstedet. Arbeidsantrekket skal skiftes ved søl, og ekstra skift bør derfor være tilgjengelig. Arbeidstøy bør vaskes i regi av arbeidsgiver (og da ikke sammen med moppene som blir brukt på gulvet).

Rene hender

Rene hender er helt nødvendig for å sikre trygg tilberedning av mat. Vask hendene før arbeidsstart, etter pauser og toalettbesøk, mellom arbeidsoppgaver, før rene oppgaver (stable ren oppvask, kutte pålegg) og etter urene oppgaver (stable skitten oppvask, bære ut søppeldunken).

For at de ansatte skal ta seg tid til å vaske hendene må håndvasker være lett tilgjengelig i lokalet, og ved vasken skal det være flytende såpe og engangs papirhåndklær. På kjøkken og i produksjonslokaler kan med fordel Dixin-serien brukes. Denne består av Dixin Håndsåpe, Dixin Hudkrem og Dixin Desinfeksjonsgel. Dette er milde og skånsomme produkter anbefalt av Norges astma- og allergiforbund, og de er spesielt utviklet for å oppfylle de strenge håndhygienekravene i matindustrien. Link til produktene over og under! dixin

En god håndvask varer i minst 30 sekunder

Fukt hendene, påfør Dixin Håndsåpe og gni alle håndens flater og håndleddene grundig før du skyller og tørker godt med engangs papirhåndklær. For å oppnå et godt resultat skal klokker, smykker og ringer fjernes fra hendene før håndvask. Lange negler og neglelakk er heller ikke å anbefale. Ett halvt minutts håndvask føles lenge (bare prøv!) og mange synes det er vanskelig å ta seg tid i en stresset hverdag, men det er dette som må til for å fjerne et tilstrekkelig antall bakterier fra hendene.

Hånddesinfeksjon gjør deg ren på halvparten av tiden, og Dixin Desinfeksjonsgel kan derfor være et godt alternativ til håndvask. Men husk: hånddesinfeksjon skal kun brukes når du er synlig ren på hendene. Desinfeksjonsmidler dreper bakterier, men de fjerner ikke smuss fra hendene slik en god håndvask gjør.

Hansker gjør ikke maten tryggere

På mange spisesteder bruker de kjøkkenansatte hansker, men hansker gjør ikke nødvendigvis maten tryggere. Når vi bruker hansker føler vi ikke at vi blir skitne på hendene og vi glemmer derfor å bytte hansker like ofte som vi ville vasket oss på hendene. Bruker dere hansker på ditt kjøkken er det viktig å ha gode rutiner for å skifte hansker ofte nok. Inne i hanskene er det varmt og klamt, og de vil virke som er drivhus for de bakteriene vi har på hendene. Håndhygiene (gjerne desinfeksjon) må derfor gjennomføres før hanskene tas på og når de tas av. HUSK! Bruk alltid hansker (og vanntett forbinding) når du har sår på hendene. Og gjerne også når du kutter chili!

De som arbeider med matproduksjon vasker seg ofte på hendene og kan i perioder oppleve tørr hud. Bakterier henger bedre fast i tørre og ru hender, og en god hudkrem kan hjelpe til med dette problemet. Bruk da Dixin Hudkrem.

Noen sykdommer kan smitte gjennom mat

Helt vanlig omgangssyke er svært smittsomt, og kommer ansatte med omgangssyke på jobb kan sykdommen lett smitte gjestene gjennom maten.  Folkehelseinstituttet anbefaler at ansatte som har hatt oppkast og/eller diaré skal holde seg borte fra arbeid med mat i 48 timer etter at de er symptomfrie.

Husk toalettene

Gjestene vurderer også spisestedet ut i fra toalettfasilitetene. Minimum av det de forventer er rene sanitærrom og tilgjengelig såpe og papir. I publikumsområdet anbefaler vi Soft Care Line. I denne serien finnes både svanemerkede produkter og kjente merkevarer i et stilrent og enkelt dispensersystem. I kunde-/serveringsområdet er håndvask sjelden tilgjengelig. Å tilby Soft Care Tex våtservietter kan være med på å gi gjestene en opplevelse av ekstra service ved å tilgjengeliggjøre fullverdig, effektiv og skånsom håndvask uten såpe og vann.

Ønsker du en håndhygieneplansje tilsendt eller vil du vite mer om renhold, hygiene, midler og metoder eller HMS og regelverk, kan du kontakte oss på telefon 815 36 000 link til kundeservice. Videre anbefaler vi deltakelse i våre kurs om mat og hygiene.

 

Spørsmål eller behov for hjelp? Ta kontakt med vårt kundesenter.