Fiskebåt

Nytt rengjøringssystem øker matsikkerheten og hygienen

Lakseprodusenten Lerøy Aurora Salmon fikk med nytt vaskeanlegg fra Lilleborg optimert og tilpasset rengjøringen til en presset produksjonsplan.

Lerøy Aurora Salmon bearbeider daglig 300 tonn laks og har i høysesongen ofte kun 2,5 timers produksjonsstop i løpet av ett døgn. Det ga store utfordringer for rengjøringsteamet å utføre oppgaven til planlagt tid da de benyttet seg av et manuelt anlegg.

– Løsningen ble å automatisere en del av rengjøringen og etablere et sentralt vaskeanlegg. Dette ble kombinert med 31 fjernbetjente satellitter og automatisk rengjøring av transportbånd, forteller Tor Ø. Sandboe, teknisk sjef hos Lilleborg.

Fjernbetjente satellitter øker hygienen

En standardløsning vil normalt omfatte en satellitt i lokalet, slik som i Lerøys tilfelle, har behov for tilkobling til varmt og kaldt vann, 3 kjemitilkoblinger og trykkluft. Det tilsvarer 6 rør ned veggen.

– Manuelle løsninger er ofte verken optimale eller spesielt hygieniske, sier Sandboe.
– Ved å flytte den enkelte satellitt opp på teknisk loft hos Lerøy og forsyne renholderen med en fjernbetjening, ble det installert en enkelt rørføring ned i produksjonslokalet til slangerullen.

Meromkostningen for de fjernbetjente satellittene ble utjevnet av besparelsene til rør og installasjoner. Hver fjernbetjening er dedikert til én satellitt.
Med fjernbetjening kan renholderne styre alle funksjoner, og velge om han vil spyle, skumme, desinfisere – bruke varmt eller kaldt vann, eller slå av anlegget.
Fjernbetjeningen forhindrer uvedkommende i å bruke anlegget og eksempel, ved et uhell, legge ut kjemikalier i produksjonslokalet.

Spart tid og kjemi med automatisk rengjøring

En vesentlig faktor for å spare tid i løsningen til Lerøy Aurora Salmon var installasjon til automatisk rengjøring av transportbåndene. Når produksjonen stanses aktiveres den automatiske rengjøring. De fastmonterede dysene gir en ensartet rengjøring med kortere rengjøringstid. Den automatiske rengjøring frigjør samtidig arbeidskraft, som kan brukes andre steder, og som bonus er det mindre vann- og kjemiforbruk. I tillegg, det viktigste av alt, sikrer man at vasken utføres identisk og hygienisk hver gang, selv om tiden er knapp.

 

Spørsmål eller behov for hjelp? Ta kontakt med vårt kundesenter.