Mopp på sykehus

Sykehus byttet ut tradisjonelle mopper med mikrofibermopper

– Rengjøring av 25.000 kvadratmeter krever en god mopp! Vi er imponert over egenskapene til mikrofibermoppene til Uniq Duotex, sier Sonja Andersen, seksjonsleder ved Sykehuset Østfold HF.

Fra vi startet med å teste Uniq Duotex har vi vært imponerte over brukervennligheten og egenskapene til disse mikrofibermoppene. Etter 1,5 år med testing var vi blitt så glad i disse moppene at vi skiftet ut alle på operasjonssavdelingene, forteller Sonja Andersen, seksjonsleder ved Sykehuset Østfold HF.

– På sykehuset har hver renholder rundt 2.500 kvadratmeter flater som de skal rengjøre hver dag. Omtrent halvparten av dette er maskinelt renhold, men den andre halvparten rengjøres manuelt med mopp. Da er det viktig at moppen er brukervennlig, understreker Sonja Andersen, seksjonsleder ved Sykehuset Østfold HF.

Våren 2015 startet Sykehuset Østfold HF med et prøveprosjekt for å teste ut de nye mikrofibermoppene Uniq Duotex fra Lilleborg. Med en mikrofibermopp transporteres fuktigheten vekk fra overflaten og fibrene tiltrekker seg bakteriene. Det gjør at man unngår slitasjen bruk av kjemikalier fører med seg og gir mer bærekraftig renhold gjennom mindre bruk av vann og kjemikalier. Videre er moppene utviklet for å sikre god ergonomi hos renholdere, og tester viser at UNIQ-moppene fjerner 99,8 % av alle MRSA-bakterier i ett drag over overflaten. For renholderen betyr det at flere kvadratmeter kan rengjøres per time med mindre friksjon.

–  Våre renholdere må vi ta vare på, sier Andersen. – De går 10-15 000 skritt om dagen og har samlet ansvaret for rengjøring av over 25.000 kvadratmeter flater. Riktig verktøy er helt nødvendig for å kunne sikre god HMS og effektiv arbeidsflyt.

Rengjøring sykehus med mikrofibermopp, Lilleborg.
Rengjøring med Uniq Duotex mikrofibermopper fra Lilleborg gir mindre slitasje av gulv og mer bærekraftig renhold gjennom mindre bruk av vann og kjemikalier. Illustrasjonsfoto: Nicolas Tourrenc.

Loer ikke og gir bedre innemiljø

– Fra vi startet med å teste Uniq Duotex fra Lilleborg, har vi vært imponerte over brukervennligheten og egenskapene til disse mikrofibermoppene. De er lettere å håndtere og er rett og slett mer hygieniske og mer effektive enn de forrige vi hadde. De loer ikke og resultatet er et mer hygienisk innemiljø, sier Andersen. Hun forteller at de i starten følte at moppene «lugget» litt, men at gulvet raskt virket mye lettere å vaske og at det så renere ut.

– Tilbakemeldingene fra renholderne har vært utelukkende positive. Vi bruker i utgangspunktet lite vann og kjemi ved rengjøring, men merket fort at disse moppene absorberte vannet. Renholderne kan da bruke enda mindre vann og begrense bruk av kjemi med like godt resultat.

Lang holdbarhet

Mikrofibermoppene Uniq Duotex er testet i vaskemaskin på 90 grader og resultatene viser at de er like effektiv etter 500 vask. Det har Sykehuset Østfold HF erfart i praksis.

– Vi har brukt moppene nå i 1,5 år og kan ikke se noe behov for å skifte de enda. Moppene holder på mye smuss og fibrene holder seg godt etter bruk. Det at de i tillegg er Svanemerket er en bonus for vårt fokus på miljøet, sier Andersen.

– Moppene er ikke de rimeligste på markedet, men det at vi må skifte sjeldnere som følge av lang levetid og det at de er effektive, gir redusert arbeidstid som i lengden gir besparelse for oss.

Blå mopper gir rent inntrykk

Renholderne på Sykehuset Østfold HF har kommentert mer enn de praktiske egenskapene med Uniq Duotex-moppene. Det estetiske er også i fokus kan Andersen fortelle:

– Moppene, som er blå,  ser mer delikate ut enn de grå vi har hatt tidligere. De ser renere ut, så på operasjonssalene benytter vi nå kun blå. Selv pasientene har kommentert utseende på moppene. Renhold på et sykehus er jo veldig viktig og noe alle er opptatt av. Vi har hele tiden «hygienen i ryggen» når vi skal endre frekvenser slik at det blir riktig, forklarer Andersen.

– Både fagkonsulent for renhold (som sikrer hygienen på sykehuset), smittevernkontakter og hygienesykepleiere er med på å bestemmer når nye avtaler om bytting av produkter iverksettes. Vårt skifte til de Uniq Duotex – mikrofibermopper har helt klart vært et godt valg!

 

Spørsmål eller behov for hjelp? Ta kontakt med vårt kundesenter.